24 Aralık 2009 Perşembe

Lille'i Tanıyalım


Bildiğiniz gibi Fenerbahçe'ye Avrupa Ligi 2. turunda Fransız takımı Lille OSC ile eşleşti. İlk bakıldığında Galatasaray'a nazaran daha kolay kura çekildiği düşünülse de Lille aslında Avrupa Kupaları için tam bir kapalı kutu. Kendi deyimimizle "pis takım". Önce kulüp hakkında kısa bir bilgi verelim.
Lille OSC, 1901 yılında kurulan SC Fives takımı ile 1902 yılında kurulan Olympique Lillois takımlarının birleşmesi sonucunda 1944 yılında kurulmuştur. Maçlarını 18,185 kişilik kapasitesi olan Stadium Lille-Metropole'de oynamaktadır. Tarihinde Ligue 1 başarılarına bakacak olursak kendi adlarıyla yalnızca 1946 ve 1954 yıllarında şampiyonluk gören Lille OSC, kurucu takım adıyla (Olympique Lillois) 1933 yılında şampiyonluk yüzü görmüş, 6 kere ise ligi 2. olarak bitirmiş. Müzesinde 5 tane Fransız Kupası barındıran Fransız takımı son kupasını 1955 yılında alabilmiş. Değinmeden geçemeyeceğim Fenerbahçe'li taraftarlar kendilerini iyi hissetmeliler. 54 yıllık kupa hasreti çeken de varmış.


Avrupa serüvenlerine gelecek olursak takımın en büyük başarısı 2004'te Intertoto kupasını kazanması olmuş. Bunun dışında eski adıyla Uefa Kupası'na ve de Şampiyonlar Ligine 3'er kez katılma başarısı göstermişler. Bu bilgilerle aslında Lille takımının Avrupa'da pek de başarılı olmayan, zamanının PSG'sinin ve son yılların Lyon ve Bordeaux'sunun gölgesi altında kalan normal bir takım olduğu izlenimine varılabilir. ANCAK: Fransa Ligi'ni az çok takip eden futbolseverler eminim ki bu seneki sansasyonel Lyon galibiyetini duymuşlardır. Stadium Lille-Metropole'de oynanan maçta Lyon karşısında 3-1 geriye düşmesine rağmen maçı 4-3 tamamlamıştı ve belki de Fransa'da da pek fazla başarısı olmayan Lille adını Avrupa'da daha çok duyurmuştu. Ne var bunda herşey olabilir, Lyon düşüşte diyenler olabilir. Sadece bu maçtan bahsedersek böyle düşünmek çok normal. Ama Lille'in son 6 haftadaki performansına baktığımız zaman Valenciennes'le başlayan sırasıyla da Lyon, St Etienne, Monaco, Le Mans ve Nancy maçlarında aldığı galibiyetlerle, ilk 13 haftada topladığı 10 puanı, 34 puana çıkararak zirveye ortak olmuş. Bir diğer ilginç istatistikse Lille'in son 6 maçtaki gol ortalaması. Kaç mı dersiniz? 3.8! 6 maçta 23 gol demek! Bu galibiyet serisinden önce de 2-0'lık bir Bordeaux galibiyetleri var.
Lille bu sezon, geçen sezonki Sivasspor'un Lille şubesi diye düşünülebilir. Aralarında ki tek farkı söyleyim. Sivasspor pis defansif oynayan bir takımken Lille hızlı ve atak futbolu oynuyor. Tam olarak olmasa da genelde 4-3-3 ya da 4-4-2 formasyonuyla oynayan Fransız ekibinin ileri ucundaki isimler ise çok tehlikeli. Kim bu çocuklar? Pierre Alain Frau, Gervinho ve de Tulio de Melo. Bu arada de Melo'yla Juventus'taki Felipe Melo'nun soyadlarına dikkatli bakacak olursanız bir alakaları olmadığını anlayabilirsiniz. Lig'de son 6 maçta atılan 23 golün 14'üne bu üçlü imza atmış. Biraz Dr. Kubilay Gürkan yaklaşımı gibi olsa da, bu istatistik bizlere az çok bir şeyler anlatıyor diye düşünüyorum. Takım diğer önemli isimleri ise defansta oynayan Rami ve de ortasahada oynayan Johan Cabaye.


Bir diğer isim ise geleceğin dünya yıldızı olarak gösterilen 18 yaşındaki Belçikalı ortasaha oyuncusu Eden Hazard. Geçen yıl Lig'in en iyi genç yeteneği seçilmiş ve bu ödüle ilk defa bir Fransız olmayan oyuncu layık görülmüş. Tekniği yüksek çok hızlı bir genç yetenek. Ona da dikkat etmek lazım.


Fenerbahçe'nin işi göründüğü gibi kolay değil, karşılarında dişli ve de oyun yapısına ters gelebilecek bi takım var. Takım savunmasını iyi yaparsak bu turu geçme ihtimalimiz şüphesiz artacaktır. İnanıyorum ki Bilica-Lugano ikilisinin yakaladığı harmoni ve de Baroni'nin desteğiyle bu turu geçeceğiz. Bizi savunma yaparken bekleyen tehlike ise Lugano'nun da Bilica'nın da tek müdahale adamları olmaları. Bundan dolayı çok kart görüyorlar ve önümüzdeki 2 maçta buna dikkat etmezlerse takımımızı 10 kişi bırakabilirler. Hücum gücümüze gelecek olursak Santos ve Gökhan'ın mücadeleleri ve de yapacakları katkılar çok önemli. Sağda Mehmet Topuz solda Özer ileri uca da yapmamız muhtemel bir diri forvet transferi bu takımı üst tura çıkaracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder