17 Mayıs 2010 Pazartesi

Değişim vs Devrim

Önce şunu tartışmak lazım: Fenerbahçe bu sezon başarısız mı? Dün gece 10a yakın net gol kaçtı maçta. Bunlardan bir tanesi girse, Onur o kadar gününde olmasa, Fenerbahçe'nin ilk 80 dakika bir forveti olsa, bugün Fenerbahçe başarılı mı olacaktı? Bence bu sezon ortada büyük bir başarısızlık yok. Bursaspor da bu işi hakedicek mücadeleyi koydu, sonuna kadar kovaladı ve şampiyon oldu. Yani bu yazıyı okuyan biri olursa sanmasın ki, dün maç kaybedildi diye yazıldı. Sadece bütün sezon düşünüp söylemediğim şeyler bunlar, sezon sonunu beklediğim. Kişilerden sırayla başlaya başlaya ben söyleyeyim düşündüklerimi.

Aziz Yıldırım – Yönetim

İkisini birbirinden ayırmıyorum ki zaten yarısının Aziz Yıldırım'ın -Ali Koç dışında- tetikçileri olduğunu artik herkes biliyor. Belki de sene başında karşısında sağlam bir rakip olsa seçilemeyecek hale gelmişti Aziz Başkan. Seçildikten sonra ise başladı konuşmaya. Öpen takım lafları, 3 sene şampiyonluklar. Baştan yükseltildi taraftarın beklentileri. Önce Daum kararı ile başladı Başkan. Doğru, yanlış bu konuda herkesin fikri farklı olabilir. Garantici gibi gözüken tercihti. Her ne kadar sonunda daha başarılı da olsa Daum, Rijkaard'ın yarattığı heyecanı yaratamadı bizde. Daha sonra Mehmet Topuz rezilliğini patlattı Başkan. Hem 10m E bonservis bedeli, hem transfer işine karışan isim dedikodular hemde sonunda Başkan'ın bizzat gidip alması çok çirkindi. Transfer konusunda en iyi hamle bence Özerdi. Bunu çok yakında herkes fazlasıyla zaten görücek. Onun dışında vasat Brezilyalıları Daum'un istediğini biliyoruz. Aykut hamlesi ise belki de son yılların en yerinde hamlesiydi Başkan'dan. Acaba değişiyor mu diye bizi düşündürürken baktık tetikçiler yine Samandıra'da yatıp kalkmaya başladı, Aykut'un ne otoritesi ne karizması kaldı. Fenerbahçe kariyeri bence burada bitti Aykut'un. Son anons rezilliğinden bahsetmek bile istemiyorum. Dün o oyunun o çabanın arkasından, o rezillik olmasa tepki bu kadar sert olmazdı tribünden. Bunların yanında bir de amatör branşlardaki inanılmaz başarı var ki küçümsenmemeli bence. Şimdi burdan gitsin demek çok kolay, ama Aziz Başkan'ın değişmeyeceği ve ders almayacağı kesin. Artık bir kan değişimi zamanı geldi. Sistem kurma zamanı geldi. Türkiye'de Aziz Yıldırım'ın yarattığı anti-fener hareketini tersine çevirmenin zamanı geldi. Kim gelsin diyen olursa da herkes gibi benimde aklıma iki isim geliyor: Mehmet Ali Aydınlar ve Ali Koç.

Daum ve Kadro

Daum hakkında da kadro hakkında da uzun uzun yazmaya gerek yok. Daum'un gelmesindeki tek amaç kısa vadede başarı sağlamaktı. Sağlanamadı ve derhal gitmeli. Kim gelmeli diyene de cevap net: Sistem yerleştiricek, felsefe getirecek, genç başarıya aç biri. Kadroda da Volkan, Lugano, Emre, Özer ve Mehmet dışında herkes hemen derhal gitmeli. Alex ve bir yabancı +2 kalabilir belki. Yedek olarakta Bekir, Selçuk ve Gökhan Ünal kalabilir. 3-4 tane sağlam transfer ile seneye bu takım yine iyi iş yapıcaktır.

Taraftar

Son yılların en iyi tribün performansı bu sene geldi. En az suçlu olan heralde taraftardır bu sene. Taraftar tribünü uygulaması zaten bu sene tribünün çok iyi olacağına işaretti. Bundan sonra da bu zihniyetle her sene daha iyiye gider.

Rakipleri değerlendiricek olursam öncelikle Bursaspor'a sonsuz tebrikler. Anadolu'da şampiyonluk yakışacak şehirlerden biri Bursa. Her ne kadar taraftarını sevmesemde yıllardır takımının arkasında durmaları takdir edilir. Eskişehir ve Bursa bunu hakeden iki şehirden biriydi bence Süper Lig'de. Helal olsun sonuna kadar kutlasınlar. Ama asıl sınav onlar için şimdi başlıyor. Ne kadar vizyonlu oldukları ortaya çıkacak. Seneye CL'den de alacakları para ile birlikte yaklaşık 1 sene içinde 50 M TL kazanacaklar. İyi bir yapılanma ile gerçekten büyük takımların arasına girebilirler.

Galatasaray ve Beşiktaş açıkcası benim beklediğim şekilde bitirdiler sezonu. Galatasaray'ın başarısız olmasını beklememin nedeni kadrosunun kötülüğü veya Rijkaard'ın kötülüğü değil, girdikleri büyük değişim süreciydi. Yeni bir futbol felsefesinin yerleşme çabalarıydı. Ve eldeki orta saha ile o felsefenin oturmasının çok zor olacağıydı. Seneye iyi bir ortasaha ve stoper ile çok farklı bir Galatasaray izleyebiliriz. Beşiktaş ise bence 3 büyükler içinde kadrosu en kötü olan takım. Bu sene de bence yaptıkları başarıdır. Ayrıca sakatlıklardan da çok çektiler. Seneye akıllı transferlerle -bu takım oyunu havasını bozmazlarsa- onlarda yine mücadelenin içinde olacaklarıdır. Seneye belki de tarihin en güzel Super Lig yarışını izleceğiz. Artık yaza bakma zamanı.

Bu arada ligi temiz görmeyenler, kaleci hatalarını sorgulayanlar, şaibeli lig diyenler şimdi utanmışlardır umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder