26 Haziran 2011 Pazar

Monumental'de Kader Gunu | River Plate - Belgrano


River Plate sadece Arjantin'in degil, Guney Amerika'nin, hatta Dunya'nin en onemli kuluplerinden. Son 3 senede ortaya koyduklari kotu performans (Arjantin Ligi'nde kume dusme potasi takimlarin son 3 yilda aldiklari puanlara gore hesaplaniyor) onlari Arjantin Ligi'nde play-out potasina soktu. Ligin son macinda kendi sahalarinda, ligde iddiasi bulunmayan Lanus'a karsi kazansalar, bu durumdan kurtulacaklardi; ancak ruhsuz ve kotu oyunla 2-1 kaybettiler. Bu mactan sonra oyuncular taraftarin agir tepkisiyle karsilasti. Arjantindeki taraftar kulturunu bize cok benziyor hatta cogu zaman bizden daha da sert olabiliyorlar (Gerci futbolla az cok ilgilenen herkes bunu bilir ama belirtmekte fayda var). Destekleri de tepkileri de abartili olabiliyor. River Plate, Lanus'a 2-1 yenilip, play-outa kalmasi kesinlesince, oyuncular Monumental'i zor terk etmislerdi.


Play-outtaki rakipleri, daha once birinci lig tecrubesi olan Belgrano oldu. Bu sezon, okudugum kadariyla, cok iyi top oynayan bir takim Belgrano. Ilk macta River Plate, Belgrano deplasmanina giderken, cok kisinin aklinda River Plate'in berabere kalacagi en kotu 1 farkla yenilecegi vardi. Beklenilenin aksine, mac Belgrano'nun ciddi ustunluguyle gecti ve ev sahibi maci 2-0 kazandi. River Plate oyuncularinin ruhsuz ve kotu oyunu, bu macta taraftarin sabrini iyice tasirdi ve sahaya inen bir kac holigan, futbolcularin ustune yuruyup, tehdit etti. Mac bu yuzden 20 dakika kadar durdu.


Play-outun ikinci maci bu gece Monumental'de oynanacak. River Plate'in ligde kalmasi icin maci en az 3 farkla kazanmasi gerekiyor. 2-0 disindaki 2 farkli skorlar, River Plat'in kume dusmesi demek olacak. Tarihinde hic ikinci lige dusmemis, 80 yildir bu tehlikeyi dahi yasamamis, lige 33 sampiyonlugu bulunan River Plate'in, dusme korkusunu bu kadar yakindan yasamasi bile basli basina bir olay. Her ne kadar Boca Juniors'i, River Plate'den cok daha fazla sevsem de, River Plate gibi Dunya futboluna sayisiz yildiz yetistiren, keyif veren bir klubun kume dusmesini hic istemem. Ayrica olasi bir kotu sonucta, Monumental'de ve Buenos Aires'de cikacak olaylari hayal bile edemiyorum. Zaten yanlis bilmiyorsa FIFA, Arjantin Federasyonu'ndan bu mac icin, River Plate'li futbolcularin can guvenligi ile ilgili garanti istedi ve soylenen gore, bu macta Guney Amerika tarihinde gorulmemis guvenlik onlemlerinin alinacagi. Sanirim Turkiye'de yayin yok ama meraklisi internetten cok rahat bulabilir. Umarim olaysiz, cana zarar gelmeden gecen bir gun olur ve River Plate son sansini iyi degerlendirip lige tutunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder