9 Haziran 2010 Çarşamba

Fenerbahçe, Transfer ve Beklentiler

Futbolu takip eden çok kişi yarın TSL için 1. transfer döneminin resmen açılacağını biliyordur. Transfer dönemiyle birlikte her sene Kluivert Beşiktaş'a, Insua Galatasaray'a, Adriano Fener'e ve de Davids Kocaelispor'a gelir. Bir çoğumuz biliyor ki yazılı ya da görsel basında çıkan transfer haberi, haber niteliği değil malesef asparagas ve dedikodu niteliği taşıyor. Her sene Fenerbahçe'ye dünya yıldızları gelir, Ronaldinho sponsora kalmıştır, Sayın Aziz Yıldırım'ın rüyası Ibra'dır (Ibra ne ya Ibo deseniz daha iyi). 
Bu yazımda Fenerbahçe yönetiminin transfer politikasını tartışmayacağım ki zaten sanırım yok, yazının başlığından da anlayacağınız üzere beklentiler ve sonrasında olanlardan bahsedeceğim.



Fenerbahçe'ye bugüne kadar bir sürü dünya yıldızı geldi: Schumacher, v.Hooijdonk, Ortega, Anelka, Alex, R. Carlos ve niceleri. Bu transferler taraftarı her zaman heyecanlandıran ve aslında bu oyunculardan her hangi biri, sezon içinde ya da kontratlarının devam ettiği sürece, hiçbir şey yapmasa bile bir hareketiyle taraftarı coşturacak cinsten transferlerdi. Hangisinden tam anlamıyla randıman alındı diye sorarsanız aklıma 2-3 isimden fazlası gelmiyor. Çoğunu da 30 yaşından sonra aldı Fenerbahçe ama adını duyurdu mu? Duyurdu tabi ki. Neyse konudan çok fazla sapmayalım, ama kısacası burada anlatmak istediğim şey Fenerbahçe dahil olmak üzere 3 büyüklere gelen yabancılar ya yaşlıydı ya da yıldızı sönmüş ama bir şeyler yapabilme potansiyeli olan futbolculardı.
Bugünlerde Fenerbahçe'nin adı bir çok futbolcuyla geçiyor, ve gariptir ki bu futbolcular Avrupa'da hem yıldız adayı hem de yaşları 30'un altında. Krasic, Dszudszak, Hazard aklıma gelen bir kaç futbolcu. Peki Fenerbahçe taraftarı ne istiyor yönetiminden? Yerine göre genç yerine göre yıldız, açıkçası Fenerbahçe taraftarının neyi çok istediği pek belli değil. Daha çok genç istiyorlar diye düşünsem de, her hangi bir genç yıldız adayının takıma geldiği ilk sezonda, kötü performans göstermesi halinde yazık olacak bu futbolcuya. Herkesin bildiği gibi Fenerbahçe taraftarı belki de en sabırsız taraftar kitlesi. Diğer yandan yıldız alınmadığında, "Vay efendim GS Baros'u, Keita'yı alıyor da biz yıldız almıyoruz?" deniyor. Bu saydıklarım bu sezon katkı yapan oyuncular anca tamamen deneme yanılma yöntemiyle transfer edilmiş futbolcular.
Neyse konumuza dönelim. Fener'le adı geçen futbolcuları Avrupa'da da bir çok kulüp istiyor ve takip ediyor. Bu yüzden Türk kulüpleri genç yıldızları almakta zorluk çekiyor hatta almaları imkansızlaşıyor. Neden mi? Gelin maddeler halinde bir bakalım nedenlere.
  • Avrupa'da hem milli takım hem de kulüler bazında düzgün bir başarı olmaması.
  • Türk kulüplerinin maddi olanaklar dışında transfer edilecek futbolculara başka bir şey sunamaması. (Örneğin CL'de yarı final ya da iyi bir kadro teminatı verilememesi)
  • Stadların yetersizliği.
  • TSL'de kazma oyuncuların çok olması ve buna bağlı olarak sakatlık potansiyelinin artması.
  • Türkiye'de yaşam. (Terör olaylarından tutun, örf ve adetlerden uluslararası gerginliklere kadar her şey)
  • Türk kulüplerinin Avrupa yolunda bir basamaktan öte tatil köyü şeklinde görülmesi, alınacak paralarla emeklilik hayatını lüks bir şekilde yaşayabilecek olması.
Ve aslında sayılabilecek daha bir sürü neden var, ancak şu an aklıma gelen bunlar. Örneğin Krasic'i ele alalım. Krasic şu an CSKA Moskova'da oynuyor ve kontratı devam ediyor. Bugün gerek Türk gerek yabancı basına baktığımız zaman Inter, Juventus ve Arsenal başta olmak üzere bir sürü Avrupa kulübü bu futbolcuyu istiyor. Hatta öyle ki Krasic'in menejerinin yaptığı açıklamada Fenerbahçe bize Juventus'un verdiği paranın 2 katını verdi ancak Juventus'a yakınız diyor. Der tabi, Juventus bu sezon Avrupa kupalarında yerini alamayacak olsa da, Juventus gibi büyük ve köklü bir kulüpte ayrıca Serie A gibi, TSL'nin 423142 gömlek üstü bir ligde oynamak her futbolcuyu daha fazla çeker. Ancak burada durum Moskova kulübünde bitiyor, parayı veren düdüğü çalar hesabı.(Bonservis için daha fazla para veren alacaktır bu futbolcuyu) Ancak futbolcularının isteğini gözardı etmeyen bir kulüp, 2-3 milyon euro için kendi istediği kulübe satmaz futbolcusunu. Fenerbahçe ilgileniyor olabilir Krasic'le - hatta bence ilgileniyor ve de yönetim fedakarlık yapmaya hazır - ancak her futbolcu kariyerini düşünür ve en üstlere kadar çıkmak ister. Burada da Krasic'le ilgilenen her kulüpte, Fenerbahçe'ye göre kendini daha fazla gösterme imkanına sahip olacaktır Sırp futbolcu. Aynı şey diğer yıldızlar için geçerli.




Bugünlerde basın organlarında Fenerbahçe için bırakın Krasic'i, Eden Hazard'dan Ibrahimovic'e kadar ütopik isimler çıkıyor ön plana. Yahu 19 yaşında Zidane'ın tahtına aday bir futbolcu, ya da dünyanın en iyi 3 forvetinden biri gelir mi bu kulübe, adaplı, kontrollü salla bari ey basın. Sen böyle yaptıkça, beklentiler yükseliyor. Beklentiler yükseldikçe, yıldız transferi olmadığında yönetime yükleniliyor. Hadi yine medyayı anladım da taraftarı hiç anlamıyorum. Genelleme yapacak olursak çoğu kişi kafasını kuma sokup bu kulübün potansiyelini reddediyor. Buna kendi içlerinde olmak üzere Beşiktaşlılar da Galatasaraylılar da dahil. Medya yazıyor, ediyor, çiziyor, gazetelerini ya da sayfalarını doldurmaya çalışıyorlar, ama sen kulübünü bilmiyorsun ki. Bilsen de kendini hayal dünyasında daha mutlu buluyorsun. Bunlara inanmıyorum diye yansıtsan da dışarı, içten içe umutlanıyorsun. Bu ülkede taraftarlar bu tür haberlerden sonra kaç defa derslerini aldılar, kaç defa örneklerini gördüler hala neyin peşindeler anlamıyorum. Yahu madem böyle her seferinde sonu hüsran oluyor, bırak okuma kardeşim transfer haberlerini, ya da sahte duyumcuların abuk subuk dedikodularını. Bu ülkede her kulüp en iyisini alıp, en iyisini yapmaya çalışsa da ellerinden gelen bu. Bunu hiç bir zaman unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder